329 év után elérte eredeti magasságát a Regéci Vár öregtornya

Felkerült az öregtoronyra a tetőzet, így az I. Lipót császár és király parancsára 1686-ban lerombolt vár 329 év után elérte eredeti magasságát – mondta el Virág Zsolt projektmenedzser (Magyar Kastélyprogram Kft.). A Regéc Község Önkormányzata beruházásában turisztikai vonzerőfejlesztési pályázati támogatással megvalósuló komplex projekt keretében az egyik legfontosabb épület, az öregtorony négy – újonnan lefedett – szintje állandó kiállítások helyszíne lesz.


Itt kerül elhelyezésre a kőtár, valamint interaktív panelek és animációk segítségével hadtörténeti témák kerülnek feldolgozásra arról, hogy hogyan és milyen technikával épült fel a vár, ostrom idején hogyan támadták és honnan lőtték az erősséget, milyen volt egy ágyúgolyó röppályája, milyen volt a várban az életmód és a napirend az egyes korszakokban, milyen gazdasági háttér biztosította a vár ellátását, valamint levéltári források alapján megelevenednek az egykori birtokosok és tisztségviselők is. A vár mellett egy információs épület is helyet kap pihenővel, ajándékbolttal, büfével, vizesblokkokkal.


Az erősség mellett rendezvény-színpad és kulturális rendezvénytér létesül, amely lovagi tornapályaként is szolgál. A falubeli fogadóépületben kapnak helyet azok a turisztikai funkciók, amelyeknek a várbeli elhelyezésére nincs lehetőség, így a II. Rákóczi Ferenc fejedelem gyermekkora a regéci várban c. kiállítás, amely I. Rákóczi György fejedelem korától a Rákóczi-szabadságharc időszakáig ismerteti a család magánéletét, rajtuk keresztül pedig a magyar történelem meghatározó időszakának fordulatairól is képet kap a látogató. A fogadóépületben kap helyet a vár fordulatos történetét, neves tulajdonosait és egykori építési periódusait bemutató, régészeti és történeti kutatásokon alapuló 3 dimenziós animációs film (előzetese a Youtube-on) vetítője, a múzeumpedagógiai foglalkoztató vártörténeti tematikával, valamint a kávézó, az ajándékbolt és a közösségi terek, amelyek konferenciák megtartására is alkalmasak. Lesz itt a Zempléni-hegység értékleltárát bemutató turisztikai információs pont, valamint történelmi játszótér is.

Regéci Vár és Látogatóközpont: www.regecivar.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Legfrissebb bejegyzések:
2015-12-03
"Élő Vár Zemplénben" című kiemelt turisztikai projekt bemutatása
 | részletek
FÜZÉRI FELSŐVÁR TURISZTIKAI HASZNOSÍTÁSA,RÉSZLEGES MŰEMLÉKI REKONSTRUKCIÓJA A rekonstrukció célja, hogy Füzér vára – a 16-17. századból fennmaradt gazdag tudásanyag felhasználásával...
2015-11-25
329 év után elérte eredeti magasságát a Regéci Vár öregtornya
 | részletek
Felkerült az öregtoronyra a tetőzet, így az I. Lipót császár és király parancsára 1686-ban lerombolt vár 329 év után elérte eredeti magasságát – mondta el Virág Zsolt projektmenedzser (Magyar...
»» minden bejegyzés
Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.